DE GESCHIEDENIS VAN DE WAVE DISTIL

Het verhaal begint met COSMIK en wodka.

In 2010 besloot Thierry Van Renterghem, na gewerkt te hebben in verschillende domeinen zoals sport, kunst en administratie, zijn eigen fruitige wodka te lanceren, Cosmik Citron. Hij vond het belangrijk om een fruitige, zoete en natuurlijke wodka te maken. Tegelijkertijd creëerde hij een tweede smaak, Cosmik Orange Sanguine.

Hij lanceerde toen de Pure wodka die hij had gebruikt voor de fruitige wodka, Cosmik Pure Diamond. Hij had nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden! De wodka Pure Diamond werd lang vóór de fruitige wodka's opgemerkt en won al snel verschillende medailles op internationale wedstrijden. De machine werd gelanceerd! Hij besefte het potentieel van de ontwikkeling van een volledig gamma producten, trouw aan zichzelf.

Na 3 jaar rijping voldoet het resultaat aan zijn verwachtingen, een nieuwe whisky is geboren: August 17th. 

De naam verwijst naar de datum van 17 augustus 1992, de dag waarop het leven van de ontwerper op zijn kop werd gezet na een ernstig voetbalongeval en enkele complicaties, zijn carrière als profspeler kwam abrupt tot een einde!

In 2015 lanceerde hij Gemblue gin, die slechts 4 maanden later een gouden medaille kreeg in Chicago en een bronzen medaille in Londen.
Toen kwam Thierry Van Renterghem op het idee om een whisky te maken met het einde van de verwarmingskern van 17 augustus, dus bracht hij een Pure Malt uit met een zeer Belgische identiteit! 

In 2016 heeft Thierry Van Renterghem ook een kelder ingericht waarin hij uitzonderlijke vaten zal opslaan.

Little G-rum kwam later, in 2017.

In 2018 sluit Benoît Bertholet zich aan bij Thierry Van Renterghem in het Wave Distil avontuur en neemt het management van het bedrijf over.

Begin 2020 verhuist Wave Distil naar Dinant en verandert een oude boerderij in een echte distilleerderij!

Op 1 februari 2022 verandert de in 2016 opgerichte Pure Malt zijn naam in Manneke'Tiche en bevestigt zo zijn Belgische identiteit.

DE DISTILLERIE

De distilleerderij Wave Distil is gevestigd in Sorinnes op de hoogten van Dinant in een oude boerderij. De plaats is bucolisch, landelijk en gemakkelijk te bereiken. Onze distilleerderij beschikt over een distillatieruimte met een zwanenhals, een productie- en bottelruimte, alsmede een rijpingskelder en twee afwerkingsruimten met meer dan honderd vaten.

Het bottelen en etiketteren gebeurt ter plaatse. Op de boerderij hebben we ook de administratiekantoren van Wave Distil ingericht. Wij kunnen u verwelkomen voor verschillende soorten evenementen: seminars of bedrijfspresentaties, Master Classes, zakelijke maaltijden, proeverijen van onze geesten onder begeleiding, indien u dat wenst, van een cateringservice.

Het is ook mogelijk om de distilleerderij te bezoeken. We organiseren af en toe bezoeken voor kleine groepen. Bezoeken zijn alleen op aanvraag en op afspraak.

ONZE STOELEN

De keldermeester, Thierry Van Renterghem, is al bijna tien jaar bezig met het maken van sterke dranken. Hij heeft het zelf geleerd, dankzij zijn gevarieerde en atypische beroepsloopbaan, dankzij mooie ontmoetingen en vooral dankzij zijn passie en zijn niet aflatende wil.

In 2016 besloot hij een ruimte in te richten met zeer oude en uitzonderlijke vaten, die in het jargon "een Chai" wordt genoemd.

De distilleerderij heeft een rijpingskelder met ongeveer 60 nieuwe eiken vaten waarin whisky en rum worden gerijpt, alsmede twee afwerkingskelders met meer dan honderd oude vaten waarin vroeger sterke dranken als port, cognac, monbazillac, banyuls, enz. zijn opgeslagen. In deze afwerkingskelders kunnen whisky en rum opnieuw worden bewerkt tot zeldzame en uitzonderlijke afwerkingen.

EINDELOZE VEROUDERING

Veroudering wordt uitgevoerd in onze Chai.

De gedistilleerde dranken worden in Franse eikenhouten vaten geplaatst en rusten onder toezicht van de Meester Keldermeester, waardoor de gedistilleerde dranken kunnen rijpen en in de best mogelijke omstandigheden kunnen worden gebotteld.

De veroudering gebeurt in eikenhouten vaten die Port en vervolgens Cognac hebben bevat of in eikenhouten vaten die een medium bousinage hebben gekregen.

De Winery vertegenwoordigt een echte toegevoegde waarde voor Wave Distil omdat er in België geen enkele andere distilleerderij is die Made in Belgium afmaakt.

BIJZONDERE AFWERKINGEN

De laatste hand wordt gelegd aan onze Chai. De rum en whisky's worden geplaatst in zorgvuldig geselecteerde uitzonderlijke vaten zoals Laphroaig, Banuyls, Marsala, Sauternes, Bourbon, Monbazillac, Olorosso, Porto en Amarone. Zij zullen in deze vaten rusten, onder de controle van de Master Cellar om de gewenste afwerking te verkrijgen.

De August 17th whisky wordt aangeboden in verschillende afwerkingen met de RARE CASK EDITION, een prestigieuze en zeer gelimiteerde oplage. Het aantal flessen dat vrijkomt per afwerking wordt bepaald door het type vat. Elke fles is genummerd en met de hand gebotteld.

De 17 augustus Rare Cask Edition heeft momenteel 8 verschillende afwerkingen: W.01 Marsala, W.02 Laphroaig, W.03 Monbazillac, W.04 Olorosso, W.05 Banuyls 7+1, W.06 Banyuls 3+2, W.07 Bourbon, W.08 Sauternes 7+1, W.09 Laphroaig 10 en W.10 Sauternes 5+2.

Ben je 21 of ouder? Ik verklaar dat ik de wettelijke drinkleeftijd heb in het land waar ik woon.